Leuke feitjes

93%

Het is echt bijzonder en staan we vaak niet bij stil maar 93% van je boodschap wordt non-verbaal overgedragen. Ook dit geeft maar weer aan dat als je stress ervaart jouw omgeving dit echt wel opmerkt en vaak niet ten goede!

Beroepsziekte nummer 1

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Er zijn 1.300.000 werknemers met burn-out klachten. 36% Geeft de schuld aan de hoge taakeisen. 37% Van de werknemers geven werkdruk/werkstress als reden aan van de ziekmelding wat in 2021 goed was voor maar liefst 3,2 miljard euro per jaar volgens het onderzoek Arbobalans 2021 van TNO. Het is dan ook logisch dat 42% van de werknemers vinden dat maatregelen noodzakelijk zijn. Ook stijgen de gemiddelde verzuimdagen van 9,4 miljoen naar 11 miljoen dagen met werkstress als reden van verzuim. Inmiddels vinden al 40% van de werkgevers de werkdruk een belangrijk arbeidsrisico en zetten preventieve verandering in door o.a. meer autonomie aan de werknemers te geven, een aanspreekpunt stellen en verandering in de organisatie doorvoeren.  

3-uur

3 uur

Volgens Frank Watching mailen we gemiddeld 3 uur per dag en dan kom je overal op Google tegen en uit eigen ervaring dat de helft van de mail vaak nutteloos is. Zou je dit ook niet willen veranderen?

Maatregelen en de wet

Het is niet alleen noodzakelijk gezien de cijfers om maatregelen tegen werkstress/ werkdruk te nemen maar ook nog eens bij wet geregeld. "het Burgelijk Wetboek beschermt de werknemer tegen werkdruk. Volgens artikel 7:658 heeft de werkgever immers een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving en moet deze maatregelen treffen om te voorkomen dat de werknemer in de uitvoering van zijn werk schade lijdt." Ook heeft de Arbowet een beleid opgenomen dat de werkgever verplicht is om beleid te voeren betreft het voorkomen of beperken van de psychosociale arbeidsbelasting van de werknemer. Als zij niet de juiste inventarisatie en bijbehorende maatregelen nemen kan de Inspectie SZW een boete opleggen. In vele CAO's wordt dit nog aangevuld met extra afspraken betreft werkdruk. 

 

Afleiding verhoogt je werkstress

Een onderbreking kost je al gauw 8-23 minuten van je tijd totdat je weer echt gefocust kunt verder werken aan die ingeplande klus. Volgens onderzoekers is dit zeer stress verhogend, fout gevoelig en doe je er gemiddeld 40% langer over om je klus af te maken. Waarom kiezen we dan toch voor al die afleiding? Waarom wil jij de gehele dag reageren op je mail terwijl dit eigenlijk NOOIT urgent is? Waarom wil je nu weten wie er een berichtje via Whatsapp stuurt en heb je al jouw notificaties aan staan? Als ze je echt nodig hebben voor een echt probleem dan bellen ze je op!